Elias

Elias
Elias har cancer, men cancern har inte honom

torsdag 2 april 2009

Jobbigt jobbigt

Natten blev en pärs. Först fick han ett lavemang-klyx. Då kom det ut lite klumpar, men också massor av färskt blod. Sen fick han hög feber. Detta i kombination med ett lite högt blodtryck och en vilopuls på 160 gjorde att läkaren satte in penicicillin. Kontroller av blodtryck, puls, andning och bukomfång gjordes var annan timme under hela natten. Och klockan halv 8 var det dax att gå upp och klä på sig för klockan 8 var det dax för att köra Elias till röntgen för ett nytt ultraljud av magen. Väl tillbaka på avdelningen kämpades det med att få i honom lite mat - en halv rostad macka utan kanter. Sen en dusch och ett nytt lavemang.
12.45 var det tid för hjärtundersökning med EKG och ultraljud. Vad man kunde se där var att hjärtat hade bra kontraktionskraft (tack och lov!!!) men slår på tok för fort.
Efter detta var han helt slut så klart och sov flera timmar. Har ont i hela kroppen trots att han får morfin och ojar sig bara man närmar sig honom.
Våra fantastiska vänner kom förbi. Marit köpte goda mackor och smootie till oss och satt med oss en stund. Chrille fick en timmes massage av Gertrud. Och sen kom Tobba, Einar, Helga och pappa SveinBjörn förbi innan de skulle ta planet till Island.
Elias har haft riktigt kraftiga smärtor och morfinen hjälper i princip inte alls. Äter i princip ingenting och vi kämpar med att tjata på honom om det och att dricka. Så vi har diskuterat hur vi ska få i honom näring. Sond? Eftersom levern är ansträngd kan man inte ge näring i dropp. Vanligt dropp är också lite si och så eftersom han samlar på sig vätska, speciellt på magen. Denne är otroligt spänd och stor och gör att han får svårt och andas eftersom vätskan i magen trycker upp organen. Tyvärr har han stora fula blåsor på tungan och han ser inget vidare ut i munnnen. Det ställer ju också till det med ätandet... Så vi får beställa en akut tid i morgon till käkkirurgen, så fixar de till det med ett speciellt mirakelmedel. (Varje fall så hoppas vi det, för det gjorde de förra gången).
Elias har haft en jobbig natt och dag med smärtor. Elias sa att han vill börja om sitt liv. Man provade att ge morfin i porten istället och detta fungerade klart bättre!
Vi väntade och väntade på att läkaren skulle komma med besked om svaren och vad som ska hända. Läkaren sa att hon skulle komma så fort hon kunde. Strax efter 19.00 kom hon. Hon hade suttit ihop med 4 andra läkare i över 2 timmar och diskuterat vad, varför och hur... Inga direkta svar finns. Nya virusprover är tagna. Varje fall ska man nu ge Elias en påse plasma (har precis fått den) och sen vätskedrivande och sedan en påse plasma till och utefter detta ev. mer urindrivande. Så natten lär bli extremt vaken-jobbig med massor av kissande och kontrollerande i ett kör. Kanske kan hans vätskeansamling i magen bli mindre av det och vätskan i lungorna minska och gärna få hjärtat till att slå mer normalt. Så priset av vakenheten är billigt om bara Elias kan börja må bättre.
Louise får hålla ställningarna hemma. Beatrice sover över hos sin bästis Tova medan vi vakar över vår fantastiske Prins.

4 kommentarer:

  1. Åh, stackars lille Elias och ni andra. Vi hoppas så att läkarna snart kommer på något sätt att hjälpa Elias så att han kan må bättre och att nattens behandlingar kommer att vara effektiva så att morgondagen kommer att vara lättare. Vi tänker på er!
    Kramar från London.

    SvaraRadera
  2. Vilket helvete ni lever i just! Har hittat hit av en slump och kan nu inte släppa er och er sons hårda kamp. Håller alla tummar och tår som jag kan. När jag lämnade blod nu senast var det Elias jag tänkte på! Fortsätt kämpa!
    Varma hälsningar från en hängiven blodgivare.

    SvaraRadera
  3. Ni ska veta att vi tänker på er! Tror inte på någon Gud men ber ändå för Elias att han ska bli frisk! Zelda skickar en puss på nosen till Elias och er andra.
    Kram
    Zelda med Familj

    SvaraRadera
  4. Hej, håller tummarna och tänker mycket på er! Hoppas det är bättre idag
    Kram Helene
    (Rafstedt)

    SvaraRadera